10 Temmuz 2015 Cuma

HAŞHAŞLI TATLI

Haşhaşlı, krem şantili tatlı
Malum bayram geliyor. Bir önceki tarifte söz verdiğim biraz uğraştırıcı ancak çok lezzetli tatlının bayram da yapılmak üzere çok uygun bulduğumdan tarifi şimdi yazabiliyorum.
Benden az kalorili tariflere alışık olanları bu sefer hayal kırıklığına uğratacağım. 
Ancak bayram ama yaa  !
Haydi hanımlar doğruu mutfağa....)

Malzemeler :
4 yumurta
1 s.b ( su bardağı) şeker
1 s.b un
1 s.b irmik
1 s.b haşhaş
1 s.b sıvı yağ (tercihen mısır özü yağı)
1 kabartma tozu
1 avuç ceviz içi

Krema Malzemesi :

2 fincan un
2 fincan şeker
1 litre süt
 (hepsi kaynayana kadar orta ateşte karıştırılarak pişirilecek)
2 vanilya en son ilave
istenirse 50 gr margarin ( ben tercih etmiyorum)
hepsi çırpılacak.

Şerbet :

3 su bardağı su
1,3 su bardağı şeker

 üstüne  :
2 paket krem şanti

Yapılışı :

yumurtalarla şekeri 10 dk beyaz bir bulut olana kadar mikserle çırpalım. Yağı ilave edip çırpmaya devam edelim. Başka bir kapta kuru malzemelerimizi ( un, irmik, haşhaş, kabartma tozu ) harmanlanıp önceki karışımla çırpılır. Resimdekine benzer derin büyükçe bir borcama yada fırına dayalı başka bir kaba altı yağlanıp dökürlür.  150 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dk pişirilir.

Şerbet yukarda yazılan malzeme ile kaynatılıp, ılık olana kadar bekletilir ve fırından çıkan kekimizde ılık iken üzerine dökülür.
Şerbet tamamen çekince krema tarife göre pişirilip, şerbetli kekin üzerine dökülür. 

En son 2 paket krem şanti tarifindekinden  daha az sütle( yarım bardak daha az ) çırpılıp. Koyu kıvamda
borcamın en üzerine güzelce satulayla düzeltilerek yayılacak.

2-3 saat busdolobında bekletilip, dilimlenip servis yapılabilir.

AFİYET OLSUN..

(kalorilerrrrr diye bağıranları duyuyorum ama duymamış gibi yapıyorum. bilginize...)





30 yorum:

  1. Olsun kalorileri severim :)
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Çok severim bu tatlıyı. Haşhaşlı nefis lezzetlerden biri..) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürler.. iyi bayramlar..

    YanıtlaSil
  4. Elinize saglik, biz de buyuk olup evimizde bekledigimiz gunler gelince yapariz artik ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşıtlarımızın bayram iade-i ziyaretleri için de lazım olabilir. sevgiler..

      Sil
  5. Bir misafirlikte yiyip çok beğenmiştim,tam üstüne denk geldi.. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Annem çok sık yapar bu tatlıyı artık ambargo yedi kışa kadar yapamaz :) tadı muhteşem gercekten ama ahh o kaloriler ahh :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir arkadaşım " bayramda kalori hesabı yapılmaz" dedi. çok işime geldi .)

      Sil
  7. Bu tatlıyı yapmayan yoktur sanırım.Bence Bayram için ideal bir tatlı olur.Ellerinize sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç bilmeyip yapmayan illaki vardır. Onları da mahrum bırakmak istemedim.)
      iyi bayramlar..

      Sil
  8. Ellerinize sağlık afiyetle sağlıkla tüketilsin inş:)

    YanıtlaSil
  9. Evde bol miktarda kavrulmayı bekleyen haşhaş var. Hemen kavurup deneyeceğim

    YanıtlaSil
  10. Hiç haşhaşlı tatlı duymamıştım. İnsanın tatlıysa arası olmayınca haliyle biraz cahil oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baskalarina da mı ikram etmezsiniz😊
      hayat mottom; YAP YEDİR AMA YEME

      Sil
  11. tarif için teşekkürler yine her zamanki gibi çok lezzetli duruyorlar elinize sağlık... teşekkürler.

    http://microsoftteknolojileri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  12. Son zamanlarda favori tatlım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel. Memleketim Uşak olunca haşhaşlı herşeyi çok seviyorum. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. ellerinize sağlık deneyeceğim sevgilerle:=)

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık. Sevgiler. :)

    YanıtlaSil